Helt nytt spelbolag! Få 120 kronor gratisspel och betta på ditt favoritlag!

Sveriges herrlandslag i fotboll

Uppdaterat:4 FEB. 2022

Sveriges herrlandslag i fotboll är det i särklass mest populära av alla våra landslag. Även om ishockeylandslaget har många anhängare och det svenska damlandslaget i fotboll har vunnit folks hjärtan under senare år, är de båda rejält akterseglade när man jämför med herrlandslaget i fotboll. Det har inte någon betydelse om man väljer att räkna hur många som sitter på läktaren, hur många som befinner sig framför TV:n eller hur många som bettar när det är dags för match, den självklara vinnaren vad avser antalet besökare, tittare eller spelare är densamma – det svenska herrlandslaget i fotboll.  

SVERIGES HERRLANDSLAG I FOTBOLL
Det du behöver veta om svenska landslaget herrar i fotboll!

Svenska herrlandslaget i fotboll – En dark horse som kan ge bra odds

Sverige är inte någon av de större fotbollsnationerna i ett globalt perspektiv. Vi är ett litet land med relativt få utövare, i vart fall jämfört med andra länder. Sverige har ca en miljon fotbollsspelare vilket kan jämföras med t ex USA som har ca 24 miljoner spelare, Tyskland med ca 16 miljoner spelare och Italien med fem miljoner spelare. Och även om fotboll är en populär sport i Sverige går det inte att likställa med fotbollens ställning i till exempel Italien eller Brasilien där fotbollen närmast går att jämställa med en religion. Men trots vår litenhet på den internationella arenan är det svenska landslaget ett landslag som med jämna mellanrum lyckas att rubba de stora jättarna. Detta är något som stora fotbollsnationer, i form av bland annat Tyskland, Italien och även Argentina, bittert har fått erfara vid olika tillfällen. 

Landslagets förmåga att då och då få Goliat på fall gör det till ett ständigt intressant spelalternativ. Även om spelbolagen är väl medvetna om Sveriges bragdförmåga är detta något som sällan återspeglas i oddsen. Ska Sverige möta Italien eller Spanien i en avgörande match kommer det alltid att vara höga odds på en vinst för Sverige. En jämförelse av Sverige och dess motståndare leder oundvikligen till att Sverige anses vara underdog och att möjligheten till en svensk vinst anses vara närmast försumbar. Men vi som har följt landslaget under en längre tid vet att verkligheten är en annan och att Sverige mycket väl kan skrälla. Och då är det ofta läge att utnyttja oddsen och betta en krona eller två på en svensk seger.  

Historiska profiler i det svenska landslaget

Det är förmodligen inte någon tvekan om att Zlatan är den bäste spelaren någonsin i det svenska herrlandslaget. Aldrig tidigare har Sverige haft en spelare som har varit så dominant i de flesta av sina klubblag, Barcelona undantaget, under så lång tid och som har vunnit så många titlar som Zlatan har gjort. Zlatan spelar i en egen division och Sverige kommer sannolikt aldrig att ha en lika dominerande spelare igen. 

Men även om Zlatan är i en klass för sig har varje generation av det svenska landslaget haft sina egna stjärnor och profiler. De som är lite äldre, eller i vart fall behärskar sin fotbollshistoria, har inte glömt bort stjärnorna i laget som tog VM-silver på hemmaplan i VM 1958. Anfallstrion “Grenoli”, med Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Niels Liedholm var en fruktad anfallstrio i Milan, som tillsammans spred skräck hos motståndarna i den italienska ligan under 1950-talet. I landslaget kompletterades de dessutom av målvaktsprofilen Kalle Svensson längst bak och bollvirtuosen Nacka Skoglund på en av kanterna. 

1970-talet var resultatmässigt inte mycket att hurra över även om man kvalificerade sig för VM i såväl Mexiko 1970 och Tyskland 1974 som Argentina 1978. De stora profilerna under den epoken var målvakten Ronnie Hellström ackompanjerad av den reslige Ralf Edström längst fram. Under 1990-talet hade det svenska landslaget profiler som till exempel Jonas Thern och Stefan Schwarz, men framförallt den mycket bollskicklige Thomas Brolin som även togs ut till världslaget efter landslagets bragd med en bronsmedalj vid världsmästerskapet i USA 1994. Den som innan VM bettade på att Sverige skulle lyckas att ta en bronsmedalj kunde sannolikt räkna hem riktigt bra odds. 

Landslaget och framtiden 

Det är stor risk för att det svenska herrlandslaget i framtiden inte kommer att visa samma resultat som tidigare. Vi bör nog vara inställda på att det blir allt fler misslyckade VM-kval och följaktligen allt färre deltaganden i VM. Att Sverige är med i fotbolls-VM kommer att vara ett undantag och inte huvudregeln. Sverige är en alltför liten fotbollsnation för att kontinuerligt lyckas producera tillräckligt många bra spelare för att vi löpande ska kunna sätta ett bra lag på benen. Förhoppningsvis dyker det med jämna mellanrum upp så kallade gyllene generation som innebär att vi under i vart fall några år kan njuta av ett landslag som skördar framgångar på fotbollsplanen. 

Men även om resultaten i framtiden riskerar att bli mindre smickrande kommer landslagets popularitet inte att minska nämnvärt. Fotboll är fortfarande den stora publiksporten och det är också en global sport som ständigt marknadsförs i media. Vi kan dagligen, via våra TV-kanaler och internet, ta del av fotboll av yttersta världsklass när vi följer lag som Liverpool, Manchester City, Real Madrid och Paris Saint Germain. Detta medför att intresset för fotboll i största allmänhet kommer att fortsätta växa, vilket är något som även gynnar Sveriges herrlandslag i fotboll.