BETTING TIPS

Att börja med betting är enkelt. Här går vi igenom några grundläggande betting tips för hur du kan börja.
Uppdaterat:28 DEC. 2023
Vi kommer att gå igenom:
  • Vikten av att ha en plan när du bettar
  • Hur du kan förhålla dig till bonusar
  • Hur du enkelt kan kalkylera vinstchanser utifrån odds
  • Hur du kombinerar odds
Betting tips med Bettingkung.se
Aktuella Betting Tips 2024!

Vikten av att tänka långsiktigt

Om du bettar på sport med målet att tjäna pengar långsiktigt så måste du förr eller senare börja följa eller utveckla någon form av strategi. Om det är en färdig strategi du är ute efter kommer du inte hitta någon i den här artikeln. Här kommer vi snarare att gå igenom några grundläggande tips att ha i åtanke när du börjar betta. Förhoppningsvis leder de dig vidare mot att börja använda dig av en befintlig strategi, alternativt lägger de grunden för dig att utveckla en egen. Det talas ibland om vikten av att skaffa sig en ”edge” gentemot bookmakern. Det vill säga en fördel, någonting som gör att oddsen tippar över till din fördel.

Så skaffar du edge med betting tips

Tålamod kan vara din bästa vän när du bettar. När du börjar betta är det lätt att fastna i fällan att satsa pengar så ofta som möjligt. Gör inte det. Vänta på matcher med bra odds och där du har gott om kunskaper på fötterna (detta betting tips är helt grundläggande för framgång långsiktigt)

Att ha en edge innebär att du i något avseende lyckas vända odds satta av professionella bookmakers till din fördel.Hur gör du det? Genom att skaffa kunskaper, om du vill vinna kontinuerligt finns det helt enkelt inga genvägar.

Att ledigt satsa några slantar på en match då och då är förstås helt okej – och leder säkerligen till att du vinner ibland. Men vi förutsätter att du är ute efter de bästa dealsen precis som du är ute efter att vinna. Även om du trivs med att spela ledigt skulle vi rekommendera att du för någon form av statistik. Det kan röra sig om enkla anteckningar för hur du gör dina spelval. Du lägger på så vis grunden för att kunna utveckla din egen strategi på sikt. Lär dig förstå vad som gick rätt när du vinner, och vad som gick fel när du förlorade. En sån rutin kommer inte bara att skapa mer regelbundna vinster, det blir dessutom mycket roligare.

Det kan tyckas motsägelsefullt, men du ska inte överskatta betydelsen av kunskaper heller. Det finns något sådant som att gräva sig ned i mängder av detaljer, till den nivå att det tillslut inte går att skilja det viktiga från det oviktiga. I slutändan, när du vägt samman de viktigaste variablerna är det magkänslan som får fälla avgörandet. Men se till att ge magkänslan lite kunskaper att utgå ifrån.

Håll koll på dagsformen

Förutom att känna till grundläggande regler för de spel du vill satsa pengar på är det viktigaste att du har koll på dagsformen hos de spelare och lag som intresserar dig. När det gäller traditionella fysiska sporter är du ofta hänvisad till vanliga medier för att få grepp om dagsform, skadeläge m.m. Att hålla koll på dagsformen hos storspelare i e-sporter är på många vis oftast enklare. De flesta utövarna har en regelbunden närvaro i sociala medier som Twitter, Instagram och Facebook.

Räkna ut vinstchanser med odds

Det finns ett enkelt knep du kan använda dig av för att tydliggöra dina vinstchanser när du spelar på odds. Du konverterar helt enkelt oddsen till att visa den procentuella sannolikheten och gör dem på så sätt enklare att utläsa. Det här ska inte ses som något felsäkert sätt att hitta felsäkra bett. Använd det istället som en indikator på om ett bett överhuvudtaget är aktuellt. Följande exempel illustrerar hur du går tillväga:

Tänk dig att Sverige möter Finland i ishockey. Bookmakern har för den här matchen satt 2.0 i odds för vinst för Sverige. Du kan då använda dig av följande enkla beräkning:

1/2.0 = 0,50 = 50%

Du kan använda samma beräkning för alla decimalodds. Du ser i det här exemplet att Sverige har 50% chans att slå Finland. Om du ska satsa pengar i det här fallet är upp till dig. Kanske sitter du inne på information som tippar över vågskålen till din fördel? En satsning på 1000 kr ger dig 50% chans att vinna 2000 kr och gå en tusenlapp i vinst.

Singelspel och kombinerade odds

Att spela singelspel innebär att satsa pengar på enstaka matcher. Det är den klassiska stryktipset-varianten om du så vill. Att kombinera odds innebär att du bakar ihop flera odds till ett större. Du kan kombinera odds till en dubbel, trippel, fyrling och så vidare. För att se vad totaloddset blir multiplicerar du helt enkelt alla odds som du vill ska ingå i kombon (observera att du räknar samman oddsen för de resultat du spelar på). Till exempel såhär:

1,40 x 1,60 x 1,80 = 4,032

Ovanstående exempel är alltså en trippel med totaloddset 4,0. Om alla matcherna går din väg kan du alltså vinna upp till fyra gånger pengarna.

Bettingtips och bonusar

Det finns framför allt två faktorer som är viktiga att ha koll på när du jämför bettingsidornas bonusar. Den första är bonusens omsättningskrav, det vill säga det antal gånger du måste omsätta dina bonuspengar. Till det hör också vilket som är det lägsta oddset du får spela på för att din insatts ska räknas mot omsättningskravet. Omsättningskraven brukar ligga någonstans mellan 25-35x. Det betyder i praktiken att om du fått 1000 kr i bonuspengar så måste du omsätta dem till ett sammanlagt värde om 35 000. Lägsta odds brukar i sin tur hos olika bettingsidor variera mellan 1.50-1.80.

Kanske ännu viktigare än ovanstående är att ha koll på om bonusen är ”sticky” eller ”non-sticky”. Vad är då det? En bonus som är sticky är endast till för att spela med och kommer aldrig att gå att omsätta till ”riktiga” pengar. Om du istället hittar en bonus som är non-sticky gäller det omvända. Om du uppfyller omsättningskraven, och om turen är med dig, så kan du omvandla bonuspengarna till pengar som du kan ta ut och handla för.

Men räkna inte med att du kommer att kunna ta ut dina bonuspengar. Den kanske främsta fördelen med bonusar är att du får en period där du kan spela med liten eller ingen risk. Om du räknar in att de flesta bolagen erbjuder välkomstbonusar – och med tanke på hur enkelt det är att spela nuförtiden – så har du gott om tid att öva.