Helt nytt spelbolag! Få 120 kronor gratisspel och betta på ditt favoritlag!

Schack – En guide för nybörjare

shack online

Schack är ett populärt strategiskt brädspel som spelas av miljoner människor över hela världen. Spelet kräver skicklighet, tålamod och strategisk tänkande för att vinna. I denna artikel hos bettingkung.se kommer vi att titta närmare på grunderna i schack, hur man spelar schack online och hur man kan förbättra sitt schackspel.

Grundläggande regler

Schack spelas på en bräda som är 8×8 rutor stor. Varje spelare har 16 pjäser: en kung, en dam, två torn, två springare, två löpare och åtta bönder. Varje pjäs har sin egen unika rörelsemönster och det är viktigt att förstå dessa för att kunna spela schack.

Målet med spelet är att sätta motståndarens kung i schackmatt, vilket innebär att kungen är hotad och inte kan röra sig till en ruta som inte hotas av en annan pjäs. När en kung står i schack måste spelaren göra ett drag för att skydda kungen från hotet.

Schack - En guide för nybörjare
Shack online – lär dig det grundläggande först!

Spelets faser

Schackspel delas vanligtvis upp i tre faser: öppningsspelet, mittspelet och slutspel.

Öppningsspelet

Öppningsspelet är den första fasen i schackspelet och det handlar om att etablera en stark position på brädet. Under denna fas försöker spelarna att utveckla sina pjäser, skydda sin kung och kontrollera brädets centrum. Det finns många olika öppningar som kan spelas och det är viktigt att förstå grundläggande öppningsprinciper för att spela detta stadium på ett effektivt sätt.

Mittspelet

Mittspelet är den mest komplexa delen av schackspelet. Det är när spelarna börjar att utföra sina planer och strävar efter att få en fördel genom att placera pjäser på strategiska rutor, attackera motståndarens pjäser och försvara sina egna. I detta stadium är det viktigt att tänka framåt och planera flera drag i förväg.

Slutspel

Slutspel är den sista fasen i schackspelet och inträffar när det finns färre pjäser på brädet. Under denna fas är det viktigt att försöka omvandla fördelen till en vinst genom att skapa hot och förbättra pjäsernas positioner.

Schack online

Idag kan schack spelas online på många olika webbplatser. Detta ger spelare möjlighet att spela mot andra spelare från hela världen och också att spela mot datorn. Det finns också schackappar som gör det möjligt att spela schack på mobila enheter.

När man spelar schack online är det viktigt att hitta en bra webbplats eller app som passar ens behov och kunskapsnivå. Det är också viktigt att känna till de olika funktionerna som finns tillgängliga, som möjligheten att spela mot datorn på olika svårighetsnivåer, spela mot andra spelare i realtid eller spela turneringar.

Här kan du spela schack online

 1. Chess.com – en av de största och mest populära webbplatserna för schack online. Det finns många funktioner tillgängliga, inklusive möjligheten att spela mot andra spelare i realtid, spela mot datorn på olika svårighetsnivåer och delta i turneringar.
 2. Lichess.org – en annan populär webbplats för schack online med många funktioner. Här kan du spela mot andra spelare i realtid, spela mot datorn och delta i turneringar. Webbplatsen erbjuder också många schacköppningar att studera och lära sig.
 3. Chess24.com – en annan webbplats med många funktioner för schackspelare. Här kan du spela mot andra spelare i realtid, spela mot datorn och delta i turneringar. Webbplatsen har också många schackvideor och artiklar om schacköppningar och strategier.

Hur man kan förbättra sitt schackspel

Schack är ett spel som tar tid och tålamod att lära sig och bli skicklig på. Här är några tips för att förbättra sitt schackspel:

 1. Lär dig grundläggande schackstrategier och -taktiker. Det är viktigt att förstå de grundläggande strategierna och taktikerna för att kunna spela effektivt och undvika misstag. Studera öppningsspelet, mittspelet och slutspelet för att förstå grundläggande principer och strategier.
 2. Spela ofta. Ju mer du spelar schack, desto mer erfarenhet och förståelse för spelet får du. Spela mot andra spelare online, mot datorn eller mot vänner och familj.
 3. Analysera dina drag. Efter varje spel är det viktigt att gå igenom partiet och analysera dina drag och funderingar. Försök att identifiera misstag och tänk på hur du kan undvika dessa i framtiden.
 4. Studera schacköppningar. Schacköppningar är en viktig del av spelet och det är viktigt att förstå öppningens principer och strategier för att kunna spela effektivt.
 5. Använd schackprogram. Det finns många schackprogram som kan hjälpa dig att förbättra ditt schackspel genom att analysera dina drag och ge feedback. Använd dessa program för att identifiera dina svagheter och förbättra ditt spel.

Schacköppningar

Några populära schacköppningar att lära sig och använda i ditt spel inkluderar:

 1. Spanskt parti (Ruy Lopez) – en öppning som börjar med 1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lb5. Detta är en mycket populär öppning som ofta används i professionella schackspel.
 2. Sicilianskt försvar – en öppning som börjar med 1.e4 c5. Detta är en annan mycket populär öppning som ger svart möjlighet att kontrollera centrum och attackera vita styrkor på kungssidan.
 3. Fransk försvar – en öppning som börjar med 1.e4 e6. Detta är en annan vanlig öppning som ger svart möjlighet att kontrollera centrum och angripa vita styrkor på damssidan.

Dessa är bara några exempel på schacköppningar att studera och lära sig. Det finns många fler öppningar och strategier att upptäcka och lära sig genom böcker alternativt på schacksidor som vi nämnde ovan online.

Viktiga faktorer att tänka på

När man spelar schack är det viktigt att tänka på följande faktorer:

 • Tålamod: Schack är ett spel som kräver tålamod och strategiskt tänkande. Ta dig tid att tänka igenom dina drag och planera framåt.
 • Koncentration: Schack kräver koncentration och fokus under hela spelet. Försök att undvika distraktioner och störningar för att kunna spela på bästa möjliga sätt.
 • Respekt för motståndaren: Schack är ett spel där man möter en motståndare, och det är viktigt att visa respekt och sportsmanship mot denne.
 • Ödmjukhet: Schack är ett spel där det alltid finns mer att lära sig och utveckla. Var ödmjuk och öppen för att lära dig nya saker och förbättra ditt spel.
 • Roligt: Schack ska såklart vara utmanande men också en rolig aktivitet.

Slutsats

Schack är ett spännande och utmanande spel som kräver tålamod, koncentration och strategiskt tänkande. Genom att lära dig grundläggande schackstrategier och -taktiker, spela regelbundet och använda schackprogram kan du förbättra ditt schackspel relativt fort. I slutändan är det viktigt att ha roligt medan du spelar schack och att se det som en utmaning att förbättra ditt spel. Genom att använda de tips och faktorer som nämns i denna artikel, kan du förbättra ditt schackspel och njuta av spelet ännu mer. Lycka till!

Ett par källor jag använt mig av när jag skrivit denna artikel är:

 1. Chessboost.org
 2. Lichess.org. ”Learn Chess.” https://lichess.org/learn.
 3. Chess.com. ”Play Chess Online.” https://www.chess.com/play/computer.
 4. Chess24.com. ”Learn Chess.” https://chess24.com/en/learn.
 5. Chess.com. ”Popular Chess Openings.” https://www.chess.com/openings.