Vilka innebandycuper finns?

Innebandycuper är för många innebandysäsongens höjdpunkt. Detta gäller särskilt för de yngre spelarna, där upplevelserna från en innebandycup ofta blir ett minne för livet. Kanske inte alltid för resultatens skull, utan mer för allt som sker vid sidan av planen tillsammans med lagkamraterna.  Detta är nog så viktigt för den yngre generationen, och många cuper för barn och ungdomar har därför  ett stort utbud av olika kringaktiviteter med allt från bowling till diskotek på kvällarna. 

Det är en delikat uppgift att välja vilken cup som man ska delta i. Vissa klubbar har en tradition att besöka vissa cuper, vilket underlättar för de ledare inom klubben som vill delta med sitt lag i en innebandyturnering. Ofta finns det då andra ledare som man kan vända sig till för att få tips och råd om hur det fungerar och vad man bör tänka på. Finns inte denna möjlighet återstår inte mycket annat än att själv försöka hämta in information om olika cuper och jämföra dessa med varandra.  Förhoppningsvis kan denna artikel från Bettingkung vara till hjälp för dig som befinner dig i just den situationen och letar efter en innebandycup för ditt lag. 

INNEBANDYCUPER
Vilka innebandycuper finns i Sverige?

Utbudet av innebandycuper

Utbudet av innebandycuper är enormt och det spelar egentligen inte någon roll var i Sverige som din klubb finns, någon gång under året kommer en eller flera innebandycuper att gå av stapeln i närheten av din klubb. Är du dessutom beredd att lägga ner ett antal timmar på att transportera dig och ditt lag blir urvalet än större. De flesta cuper äger rum i städer med bra förbindelser, dit det är möjligt att bege sig med både bil, buss och tåg, i vissa fall även med flyg om det skulle vara ett alternativ. 

Det har inte någon betydelse om ditt lag består av flickor/kvinnor eller pojkar/män. I princip samtliga cuper erbjuder separata tävlingskategorier för flickor/kvinnor eller pojkar/män. Innebandy är dessutom en sport med bra könsfördelning varför det oftast finns gott om lag i båda kategorierna. 

Innebandycuper för ungdomar

Det råder inte någon brist på innebandycuper för barn och ungdomar. Många klubbar arrangerar mindre innebandycuper som endast pågår en dag eller över en helg. Denna typ av innebandycuper är som regel mycket gemytliga och lyckade tillställningar med i huvudsak lokala lag på deltagarlistan. Det är dessutom en extra inkomstkälla för den klubb som är arrangör och att delta i lokala innebandycuper är ett utmärkt och enkelt sätt att spendera en dag, eller två, på innebandyplanen samtidigt som man gynnar en klubb i sin närhet. Har du gott om tid och energi kanske du och din klubb kan anordna en egen cup? 

Vill du delta i en större cup för barn och ungdomar, under fler dagar och med många lag, finns det ett antal intressanta alternativ. De största och mest omtalade ungdomscuperna i Sverige är:

  • Gothia Cup
  • Buster & Starlet Cup
  • Falun Floorball Cup
  • ÖrebroCupen
  • Fortnox Cup
  • Warbergsspelen
  • Storvretacupen
  • Norrköping innebandycup
  • Scorpions Cup

Ingen av dessa cuper kan sägas vara bättre än de andra. Varje cup har sina respektive fördelar och kännetecknande för dem alla är att de är välorganiserade och att deltagarna kommer att få ett minne för livet. Det är få spelare eller ledare som vänder hem med dåliga erfarenheter efter att ha deltagit i någon av dessa cuper, det gäller även om matchresultaten kanske inte blev som man hoppades på. 

Det finns inte några genvägar när du ska välja vilken cup som ditt lag ska delta i, du måste läsa på och granska informationen för respektive cup. En del  äger rum som försäsongscuper, det vill säga turneringar under sommarmånaderna innan innebandysäsongen drar igång “på riktigt”. Andra turneringar, som till exempel Gothia Cup, går av stapeln kring jul och nyår eller trettondagshelgen. 

Har du inte någon i din egen klubb som kan dela med sig av sina erfarenheter är det ett tips att kontakta andra lag som har deltagit. Ofta är det möjligt att på cupernas webbplatser se vilka lag som har deltagit. Därefter är det en enkel sak att skicka ett mejl till ett par av dessa klubbar och i de flesta fall får du relativt omgående svar från en eller ett par ledare som berättar om hur de upplevde den aktuella turneringen. 

Innebandycuper för vuxna

Utbudet av innebandycuper för vuxna är långtifrån lika stort som för barn och ungdomar. Dessutom måste du vara betydligt mer uppmärksam på vilken nivå som de olika cuperna är avsedda för, något som är mindre viktigt på barn- och ungdomssidan. Även om nivån skiljer sig åt mellan två ungdomslag löper inte spelarna någon risk att skadas. Skulle däremot ett lag med vuxna spelare från division sju i den lokala serien ställas mot till exempel Storvreta eller Falun är risken uppenbar att någon av spelarna från division sju kommer att lämna planen i förtid på grund av skada. Det är därför viktigt att du verkligen kontrollerar vilken nivå av lag som de olika cuperna vänder sig till. 

De flesta turneringar för vuxna vänder sig främst till motions- eller korplag. Tillhör ditt lag någon av dessa kategorier finns det ett antal turneringar att välja mellan. Kännetecknande för dessa turneringar är att de generellt är mycket sociala tillställningar där man har trevligt såväl på planen som på läktarna. Är det dessutom en flerdagsturnering brukar kväll- och nattaktiviteterna vara mycket uppskattade. Det är sällan som de deltagande lagen sätter resultaten i första rummet. Att tillbringa en trevlig stund tillsammans brukar vara betydligt viktigare. 

Innebandyturneringar i utlandet

Hittar du inte någon turnering som passar, eller om du vill ha en upplevelse utöver det vanliga, kan det vara mödan värt och lyfta blicken utanför Sveriges gränser. Det finns ett stort antal innebandycuper runtom i Europa. Samtliga större innebandyländer, i form av övriga nordiska länder jämte Schweiz och Tjeckien erbjuder ett antal bra och välorganiserade cuper. Men även i mindre innebandyländer, som till exempel Österrike, Frankrike, Spanien och Italien finns det turneringar som kan vara intressanta. Motståndet är kanske inte alltid på svensk elitnivå men å andra sidan får du och ditt lag en upplevelse utöver det vanliga vid sidan om innebandyrinken.  

Vill du veta mer om svensk innebandy rekommenderar vi dig att besöka www.innebandy.se