På klubblagsnivå har hockeycuper inte samma status som cuper i fotbollens värld. Inom fotbollen har cuperna en stark ställning och varje land har som regel en eller ett par inhemska cuper som kompletterar klubbarnas ligaspel. Cupspelet är dessutom ofta en publikfest där mindre lag från lägre divisioner kan ställas mot betydligt mer namnkunniga lag från högre divisioner. Med jämna mellanrum slutar dessa möten dessutom med att det mindre laget gör en heroisk insats och lyckas slå ut favoriterna från den högre divisionen. Det är denna typ av matcher som gör att de nationella fotbollscuperna är otroligt populära i många länder.
Så är inte situationen inom ishockeyn, i vart fall inte i Sverige. Svensk ishockey har inte ens en nationell hockeycup där lag från olika divisioner kan möta varandra med hockeyklubborna i högsta hugg. Verkligheten är att det överhuvudtaget inte finns några nationella cuper som kompletterar seriespelet under säsongen. De enda cuper som finns för klubblag på seniornivå är ett par olika försäsongsturneringar, vilka snarast utgör en del av försäsongsträningen, varför det ofta är spelet i sig och inte resultatet som sätts i främsta rummet.
Svenska cuper på barn- och ungdomsnivå
Situationen är bättre på barn- och ungdomsnivå där det finns ett bra utbud av olika hockeycuper. Det ungdomslag som vill delta i en hockeycup kan välja mellan ett stort antal cuper runtom i landet. Tidpunkten för de olika cuperna är dessutom väl utspridda under säsongen. Det finns barn- och ungdomscuper som utspelar sig före eller efter det att det traditionella seriespelet drar igång, och det finns även cuper som går av stapeln under säsongen, företrädesvis i samband med jul- och nyårshelgen.
Den mest kända cupen för ungdomar i Sverige är den mytomspunna TV-pucken som bildades så tidigt som 1959. Det är inte en cup för klubblag utan är en turnering mellan landets olika ishockeydistrikt där spelarna inte får vara äldre än 15 år. TV-pucken har varit en språngbräda för många av våra mest kända hockeyprofiler som till exempel Peter Forsberg, Markus Näslund och Mats Sundin för att endast nämna några av alla de svenska superstjärnor som presenterat sig för en större publik via denna turning.
Europeiska hockeycuper
Sedan ett antal år görs ett ambitiöst försök att skapa hockeyns motsvarighet till fotbollens Champions League, det vill säga en europeisk turnering med de bästa europeiska lagen – Champions Hockey League (CHL). Cupen startades säsongen 2014/15 och det sportsliga upplägget påminner i stora delar om fotbollens Champions League, med ett inledande gruppspel följt av utslagsmatcher fram till finalen. Efter en något trevande inledning har cupen blivit alltmer uppmärksammad av både media och supportrar. I Sverige har detta underlättats av de svenska klubblagens framgångar, med inte mindre än fem cupvinster av sex möjliga. Den enda missräkningen för de svenska lagen ägde rum under säsongen 2015/16 då finska JYP hamnade överst på podiet.
De svenska ungdomslag som vill ge sig ut i Europa på cupäventyr kan välja mellan ett antal olika turneringar. De flesta länder på den europeiska kontinenten erbjuder välorganiserade klubbturneringar för ungdomar i de flesta åldrar. De största och mest välbesökta cuperna finns i de större hockeyländerna som till exempel Finland, Schweiz, Tjeckien och Slovakien. Motståndet är ofta av mycket hög klass och det är alltid utvecklande att spela mot lag med en annan hockeykultur och ett annorlunda spelsystem. Att svenska ungdomslag beger sig ut i Europa för att möta utländskt motstånd är utvecklande för såväl svensk som europeisk hockey.
Cuper på andra sidan Atlanten
Situationer för nationella cuper är i princip densamma i USA och Kanada som i Sverige. Det finns inte några cuper för lagen i NHL. De enda tävlingsmatcher som dessa lag kan delta i är matcherna i NHL, som är baserat på ett seriespel följt av ett slutspel som i slutändan leder fram till en vinnare av hockeyvärldens mest åtråvärda buckla – the Stanley Cup. Situationen är något annorlunda på distriktsnivå där det finns ett antal mindre och regionala cuper för lagen utanför NHL. Ingen av dessa cuper har emellertid någon större status och som i princip överallt inom hockeyvärlden för klubblag är det seriespelet som har högst status.
På ungdomssidan finns det emellertid ett stort antal turneringar, såväl i USA som i Kanada. Varje år beger sig ett antal svenska ungdomslag över till någon av dessa turneringar för att mäta sina krafter med spelare från hockeyns hemland och dess granne i söder. Allt som oftast upptäcker de svenska lagen att nivån är mycket hög samtidigt som det fysiska spelet är betydligt tuffare jämfört med spelet på de svenska rinkarna. Men det är få lag som ångrar sitt deltagande, att delta i en turnering i Kanada eller USA är en upplevelse både på och utanför rinken.
Cuper för landslag
På landslagssidan är det relativt gott ställt (när vi på bettingkung.se analyserar marknaden) när det kommer till olika cuper och turneringar. Den stora turneringen varje är år självfallet VM och vart fjärde år går dessutom de Olympiska Spelen av stapeln. Därutöver finns ett antal europeiska turneringar som vårt svenska Tre Kronor deltar i. I regel inleds säsongen för Tre Kronor med ett deltagande i finska Karjala Cup i november som därefter följs upp av ett medverkande i Channel One Cup i Ryssland i slutet av december. När det svenska seriespelet är avslutat fortsätter säsongen för de spelare som befinner sig på landslagsnivå med Czech Hockey Games och Sweden Hockey Games.
Avslutningsvis måste även World Cup of Hockey, som tidigare hette Canada Cup, nämnas. Ambitionen med denna cup var att alla landslag skulle kunna delta med sina absolut bästa spelare, det vill säga även de spelare som till vardags spelar i NHL. Normalt är flertalet av dessa spelare inte tillgängliga under säsongen eftersom klubbarna i NHL inte tillåter sina spelare att delta i landslagsuppdrag under tiden som NHL spelas. Ambitionen med World Cup of Hockey är att, i samarbete med bland annat NHL och spelarfacket, skapa möjligheter för att vart fjärde år organisera en cup där alla spelare kan delta. Tyvärr har det visat sig svårt att nå en överenskommelse som samtliga parter kan acceptera varför cupen endast har kunnat genomföras åtta gånger sedan 1976.