Helt nytt spelbolag! Få 120 kronor gratisspel och betta på ditt favoritlag!

Uppdaterat:4 FEB. 2022

Fotbollscuper är en extra krydda på fotbollssäsongen för klubblag. Det är en uppfattning som delas av de flesta, såväl fans som spelare, och då syftas även på de som bettar på matcherna. De enda som har en negativ inställning, till i vart fall de inhemska cuperna, är tränarna i de stora klubbarna på elitnivå. Argumentet är ofta att spelprogrammet blir för intensivt med ett deltagande även i de nationella cuperna. Lag som till exempel Liverpool, Real Madrid eller Juventus har, förutom matcherna i den inhemska ligan, som regel även matcher i någon av de europeiska cuperna att ta hänsyn till. Då är det fullt förståeligt att de nationella cuperna kanske inte alltid har högsta prioritet, utan snarast ses som en belastning.  

För fansen till lagen i de lägre divisionerna är inställningen den rakt motsatta. Ett deltagande i de inhemska cuperna medför en möjlighet för det egna laget att ställas mot ett lag från de högre delarna av seriesystemet. Denna typ av matcher brukar bli folkfester för de lilla laget, och matcher som det större laget fruktar. Det finns ett otal exempel på när amatörlag har tagit på sig rollen som den lilla tuvan och vält det stora laget med endast professionella och heltidsanställda spelare i laguppställningen. Även om det är undantag att så sker är det trots allt något som händer med jämna mellanrum, och det är denna möjlighet som gör att cuperna är populära bland många fans, framför allt bland fans till lag från mindre klubbar.  

VILKA FOTBOLLSCUPER FINNS?
Vilka fotbollscuper finns i världen egentligen?

Fotbollscuper på elitnivå i Sverige

I Sverige har fotbollscuper av tradition alltid haft svårt att hävda sig (detsamma gäller faktiskt innebandycuper). Den stora cupen inom svensk fotboll är Svenska Cupen, en cup som har funnits sedan 1941 på herrsidan och sedan 1981 på damsidan. Under åren har många försök gjorts för att göra Svenska Cupen mer attraktiv, men den har aldrig fått fäste på samma sätt som cuperna i de större fotbollsländerna, framför allt inte bland de etablerade klubbarna. Det var tidigare inte ovanligt att de svenska toppklubbarna ställde upp med något som snarast påminde om ett reservlag när det vankades matcher i Svenska Cupen, något som självfallet inte hjälpte till att förbättra cupens ställning. I dag är situationen betydligt bättre och de flesta klubbar tar Svenska Cupen på allvar. En seger i cupen är trots allt en av de få vägar som återstår för svenska klubbar att kunna delta i någon av de europeiska cuperna. 

Svenska Cupen är egentligen den enda rikstäckande cupturneringen i Sverige, vilket gäller både på herr- och damsidan. Många större fotbollsländer har, förutom den inhemska ligan och cupen, även ytterligare en eller ett par cuper, som gör det möjligt för klubbar från olika divisioner att ställas mot varandra. Till exempel har engelsmännen sin FA cup och fransmännen har coup de la ligue. Så är tyvärr inte fallet i Sverige, och det är inte heller något som kommer att ändras under överskådlig framtid. Svenska Cupen kommer med största sannolikhet att vara den enda cupen i svensk fotboll under lång tid framöver. 

Fotbollscuper på elitnivå i Europa

Alla europeiska länder har sina egna motsvarigheter till Svenska Cupen, det vill säga en nationell cup där lag från i princip samtliga divisioner kan delta. I många länder har den nationella cupen en mycket hög status och drar lika mycket publik som matcherna i seriespelet. Inte sällan spelas finalen på landets nationalarena inför i princip fullsatta läktare. Vi behöver inte gå längre än till vårt grannland i väster där den norska cupen har en status som Svenska Cupen inte ens kan drömma om. Och i England är cupfinalen på Wembley en mytomspunnen händelse som genererar minst samma uppmärksamhet som ligaspelets avgörande matcher. 

De europeiska cuper som är av intresse för svenska lag är självfallet de cuper som organiseras av den europeiska fotbollsorganisationen UEFA, det vill säga Champions League, Europa League eller den nybildade Europa Conference League. Champions är kronan på verket och det är alla svenska elitlags dröm att få delta i den, eller någon av de andra cuperna i UEFA:s regi. Förutom att intressanta matcher mot europeiska topplag väntar, innebär ett deltagande ett välkommet kassatillskott för både deltagande och de eventuella poäng som laget lyckas att ta i matcherna. 

De svenska damlagen har av tradition gjort bra i från sig i Champions League, även om den ökade konkurrensen från Europas storklubbar har inneburit att resultaten sakta men säkert har försämrats under senare år. För de svenska herrlagen är verkligheten ännu dystrare. Det är endast i undantagsfall som det ens finns ett svenskt herrlag som deltar i Champions League. Kvalvägen till Champions League är lång och som regel försvinner de svenska lagen redan i kvalomgångarna. De lag som deltar i någon av de andra cuperna överlever sällan mer än en eller kanske ett par omgångar, innan man tyvärr får respass.  Svensk klubbfotboll har helt enkelt inte den nivå som krävs, varken sportsligt eller ekonomiskt, för att kunna hävda sig på toppnivå i Europa. 

Fotbollscuper på elitnivå runtom i världen

Fotboll på global nivå skiljer sig inte nämnvärt från europeisk fotboll vad avser organisationen av cuper. De flesta länder har en nationell cup och de flesta världsdelar har sina regionala cuper. Sydamerika har “Copa Libertadores”, Nordamerika har tillsammans med Centralamerika och Karibien “CONCACAF League” och Afrika har “CAF Champions League”, för att endast nämna några exempel. I princip är de uppbyggda på samma sätt som Champions League i Europa, det vill säga en turnering där de deltagande lagen består av de främsta lagen från de nationella ligorna och där de större fotbollsnationerna har rätt till fler deltagande lag. 

En ständig diskussion mellan fans från olika världsdelar är vilken av dessa regionala cuper som är svårast att vinna och därmed mest prestigefylld. Viss enighet råder om att valet står mellan sydamerikanske Copa Libertadores och europeiska Champions League. I denna diskussion brukar inte oväntat fans från Sydamerika hävda att Copa Libertadores är den mest prestigefyllda cupen, vilket självfallet bestrids av europeiska fans som hävdar att det är Champions League som bör föräras titeln. 

För att skapa klarhet i dessa diskussioner anordnar det internationella fotbollsförbundet (FIFA) varje år “Fifa Club World Cup” där vinnaren av Champions League ställs mot vinnaren av Copa Libertadores. Till de europeiska fansens ohöljda glädje är det en cup där vinnaren av Champions League regelmässigt drar det längsta strået.