Helt nytt spelbolag! Få 120 kronor gratisspel och betta på ditt favoritlag!

Uppdaterat:4 FEB. 2022

En ständig diskussion mellan fotbollsfans runtom i världen är världsrankingen, det vill säga vilket landslag som är bäst i världen. Det enkla svaret är att det bästa landslaget är det lag som vann det senaste världsmästerskapet. Problemet med detta svar är att det snabbt blir inaktuellt. Fotbolls-VM äger rum endast vart fjärde år, såväl vad gäller damfotbollen som herrfotbollen. Världsmästartiteln berättar därför endast vilket lag som var bäst vid tidpunkten för fotbolls-VM, inte vilket lag som är bäst några månader eller år senare. Styrkeförhållandena ändras snabbt inom den moderna världsfotbollen och det är inte ovanligt att de nykorade världsmästarna går på ett par resultatmässiga minor i de första matcherna efter det att de har blivit titelhållare. 

Vad som avses med världens bästa lag 

När man diskuterar vilket fotbollslag som är världens bästa är det enbart resultaten som räknas. Vem som praktiserar den mest tekniska eller den vackraste fotbollen har inte någon som helst betydelse. Fotboll på hög nivå handlar om att vinna och även om det är trevligt med en positiv och offensiv fotboll är det inte en skönhetstävling. Dessutom är det resultaten under de stora turneringarna och de avgörande matcherna som ska ha störst betydelse för rankingen. Hur ett landslag presterar under EM eller VM är betydligt viktigare än resultaten i vänskapsmatcherna under försäsongen. 

VÄRLDSRANKING FOTBOLL
Det du behöver veta om världsrankingen i fotboll med Bettingkung.se!

Hur världsrankingen beräknas 

Diskussionen om vilket landslag som är bäst har pågått mellan supportrarna sedan de första landskamperna spelades. Föga förvånande har det visat sig vara svårt att få supportrarna att enas i frågan. I ett försök att skapa en officiell ranking baserat på objektiva kriterier har det Internationella Fotbollsförbundet sedan 1992 vad avser herrfotbollen, och sedan 2003 vad avser damfotbollen, publicerat en världsrankinglista med samtliga landslag.  

FIFA:s kriterier för rankingen har ändrats under åren. Anledningen till detta har framför allt varit att flera landslag aktivt verkade för att förbättra sin placering på listan, genom att under en kort tid spela ett antal vänskapsmatcher mot sämre lag. Detta förfelade syftet med rankingen och det var inte heller något som bidrog till utvecklingen av fotbollen. Dessutom var det något som inte uppskattades av supportrarna. 

Idag är det betydligt svårare att manipulera sin position på världsrankingen. Poängberäkningen för rankingen sker numera enligt ett mycket sofistikerat system med olika koefficienter beroende på bland annat vilka lag som stått för motståndet samtidigt som poängberäkningen sker under längre tid än vad som tidigare var fallet. Det är därför inte längre tillräckligt att göra en eller par resultat under en säsong. Avgörande för rankingen är motståndet och resultaten under flera säsonger. 

Världsrankning fotboll damer

På damsidan har Sverige alltid varit en av de ledande nationerna och det svenska damlandslaget har ofta ansetts vara ett av världens bästa landslag. Emellertid har Sverige aldrig, sedan FIFA började publicera sin lista under 2004, innehaft positionen som världens bästa damlandslag. Denna position har endast innehafts av två länder sedan rankingen publicerades för första gången – Tyskland och USA. Dessa två länder har dominerat damfotbollen under de senaste tjugo åren. 

Det svenska damlandslagets resultat under senare år har medfört att vi befinner oss i den absoluta toppen. Fortsätter landslaget med sina prestationer är det förhoppningsvis endast en tidsfråga innan Tyskland och USA får sällskap av Sverige som ett av de få länder som har varit bäst i världen enligt FIFA:s rankning. Hade Caroline Seger satt sin straff i OS-finalen hade tronskiftet kanske redan varit ett faktum. 

Världsrankning fotboll herrar

Även om vi är stolta över det svenska herrlandslaget och dess prestationer på fotbollsplanen, kan vi konstatera att herrarnas landslag befinner sig på ett betryggande avstånd från de översta placeringarna på herrarnas världsranking. Och det är inte något som kommer att ändras under överskådlig framtid. De exceptionella resultaten under fotbolls-VM 1958 och 1994 är undantagen som bekräftar huvudregeln. Vi är ett litet land med relativt få utövare jämfört med de stora fotbollsnationerna som till exempel Brasilien, Argentina, Frankrike eller Italien. Mot denna bakgrund är det svenska herrlandslagets prestationer än mer beundransvärda. 

Under de första tio åren, efter det att FIFA publicerade sin världsranking, prenumererade Brasilien mer eller mindre på förstaplatsen. Därefter har situationen ändrats och idag är det allt fler länder som har befunnit sig överst på listan. Brasilien är fortfarande med på ett hörn, men titeln som världens bästa landslag har under långa perioder innehafts av länder som Tyskland, Frankrike, Spanien, Argentina och under senare år även “de röda djävlarna”, det vill säga Belgien. Konkurrensen i den absoluta toppen har ökat vilket är till glädje för alla fotbollsfans runtom i världen.