Helt nytt spelbolag! Få 120 kronor gratisspel och betta på ditt favoritlag!

Hockeyklubbor – allt du velat veta

Uppdaterat:4 FEB. 2022

När du tittar på ishockey reflekterar du kanske inte över vilka hockeyklubbor som spelarna använder sig av. Kanske tror du även att det inte har någon större betydelse, och att alla spelare använder sig av i princip likadana klubbor? Inget kunde vara mer felaktigt och hockey är till viss del en materialsport, i synnerhet när det gäller valet av klubba. 

Det är stor skillnad mellan olika hockeyklubbor och valet av klubba är något som alla hockeyspelare lägger ner mycket tid och energi på.  Valet av hockeyklubba och skridskor är de två detaljer i hockeyutrustningen som har störst betydelse för en spelares prestation på isen. Även om övrig utrustning som till exempel benskydd, byxor och hjälm är viktiga delar av utrustningen är det sällan något som direkt påverkar en spelares skott eller skridskoåkning. 

HOCKEYKLUBBOR
Läs detta inlägg innan du köper dig en hockeyklubba!

Hockeyklubbans utveckling 

Ishockeyn är en sport som har utvecklats oerhört både taktiskt och tekniskt. Det är inte möjligt att jämföra till exempel Tre Kronor för tjugo år sedan med dagens Tre Kronor. Även om det kanske fanns mer talang i Tre Kronor för tjugo år sedan är dagens upplaga vida överlägset, särskilt vad avser fysisk status och taktiskt kunnande. 

Det område där utvecklingen har gått mest framåt är utrustningen. Dagens spelare har utrustning som spelare för tjugo år sedan inte ens kunde drömma om. I princip allt har blivit bättre. I dag väger utrustningen betydlig mindre men skyddar betydligt bättre. Dagens hockeyspelare skulle till exempel inte acceptera att spela i sjuttio- och åttiotalets berömda Jofa-hjälmar. Den utrustningsdetalj som kanske har utvecklats mest är hockeyklubborna som har genomgått en revolutionerande förändring. 

Olika material i hockeyklubbor

Under lång tid var trä i princip det enda material som användes i hockeyklubbor. När de första ishockeymatcherna spelades i Kanada i mitten på 1800-talet var det hockeyklubbor av trä som användes. Därefter hände det inte mycket förrän på 1980-talet då klubbor i kompositmaterial gjorde sitt intåg i hockeyvärlden. De möttes först med en viss skepsis och den första generationens kompositklubbor var ärligt talat inte mycket att hänga i julgranen. De var både tunga och klumpiga och eftersom de var betydligt dyrare än träklubborna valde de flesta spelare att fortsätta med sina väl inkörda träklubbor. 

Men utvecklingen av kompositklubbor fortsatte och de visade sig snart vara överlägsna de gamla träklubborna. Resten är, som man säger, historia. Även om det fortfarande finns klubbor i trä är det kompositklubborna som dominerar runtom på världens ishockeyrinkar. Fördelarna med klubbor i kompositmaterial är framför allt att det är möjligt att skapa en lättare klubba med högre prestanda samtidigt som hållbarheten är bättre jämfört med en träklubba. Trots att en kompositklubba är dyrare i inköp är den i de flesta fall en bättre investering eftersom den håller betydligt längre än sin motsvarighet i trä. 

Klubbans längd

Längden på en hockeyklubba är mycket viktig och avgörande för både skott och teknik. Generellt gäller att en kortare klubba ger sämre räckvidd men bättre kontroll och en längre klubba ger sämre teknik men bättre räckvidd och ofta ett bättre skott. 

Vilken längd som klubban ska ha beror på en rad faktorer som spelstil, position och framför allt åkställning. En spelare med upprätt åkning har oftast en längre klubba jämfört med en spelare som åker mer ihopkrupen. En utgångspunkt är att klubban inte ska gå längre än till munnen eller hakan om man ställer klubban framför sig när man har skridskorna på. Det bästa är att prova sig fram och man bör därför inte såga av alltför mycket av klubban i början. Det är bättre att inleda med en något för lång klubba för att därefter såga av lite efterhand till dess att man blir helt nöjd med klubbans längd.  

Klubbans flex

Avgörande vid valet av hockeyklubba är klubbans “flex”. Med detta avses klubbans böjlighet i skaftet. Flexen gör att klubban får en katapulteffekt vid skott samtidigt som en mjukare klubba leder till en bättre puckbehandling. Även om det är ett personligt val gäller generellt att större och tyngre spelare använder sig av klubbor med mindre flex. Motsatsvis gäller att mindre och lättare spelare använder sig av mjukare klubbor med mer flex. 

Det är tyvärr inte ovanligt att ungdomsspelare använder sig av likadana klubbor som sina idoler. Detta leder till att ungdomsspelaren får såväl en sämre puckbehandling samtidigt som skottförmågan blir lidande. Som regel är en vuxenklubba alldeles för styv för en ungdomsspelare. De ska ha mjuka klubbor som dessutom gärna får vara något smalare i skaftet och därmed vara anpassade till mindre händer. I nio fall av tio bör en ungdomsspelare använda sig av de särskilda ungdomsklubbor som finns hos alla välsorterade butiker som säljer hockeyutrustning. 

Konsten att välja rätt hockeyklubba

Som förhoppningsvis framgått är det många faktorer som påverkar valet av hockeyklubba och det kan därför vara en komplicerad uppgift att välja rätt märke och rätt modell. Å andra sidan är de flesta hockeyspelare trogna sitt val under lång tid när de väl funnit sin favoritklubba. Det är inte ovanligt att en spelare håller sig till samma märke under hela sin karriär. Det är därför mödan värt att lägga ner ordentlig med tid innan man göra sitt klubbval. 

Vid valet av klubba är det viktigt att utgå från sina egna behov och inte låta sig påverkas av till exempel vilken klubba som en viss hockeystjärna använder sig av. Det är absolut inte fel att prova lagkamraternas klubbor för att få en viss uppfattning om vilken klubba som är lämplig. Därefter gäller det att anpassa klubban, särskilt dess längd, utifrån sin egen spel- och åkstil och vilken känsla som man får med klubban. Att välja rätt hockeyklubba är inte ett matematiskt beslut, mycket handlar om känsla och helt enkelt om klubban känns “rätt i handen”.